Nestíháme, nepřiznivé podmínky, vítr a tak
Nejprve bych zde rád zmínil důležitý pojem pro rozdělování kalorického příjmu do jednotlivých částí dne a tím je individualita. Každý jsme individuální a máme jiné potřeby. Každý máme jiné povolání, jiné denní zvyklosti, jiné časové i finanční možnosti stravování. V případě smysluplného rozdělení jídel do dne je potřeba znát sám sebe a skloubit to s možnostmi a potřebami, které máme. Možnosti je opravdu nepřeberné množství a všem možnostem se zde věnovat nebudu. Spíše se zaměřím na to, čím jsem si prošel já a k čemu jsem dospěl.
Asi jako každý jsem byl ovlivněn masovým šířením jednotlivých typů ,,zdravého” stravování, co se týče jak intervalu mezi jednotlivými jídly, tak i velikosti porcí. Za mého dětství frčelo rčení snídej jako král, večeř jako žebrák. V překladu největší porce snídaně , menší oběd, nejmenší snídaně. Určitě to má něco do sebe, ale určitě ne pro každého. Dále jsem zažil klasické bezsvačinové stravování typu 3 jídla za den – snídaně, oběd, večeře. Také jsem zkoušel styl bezsacharidových večeří se zvýšeným počtem sacharidů přes den. Samozřejmě mě také zasáhla vlna, že musíme jíst minimálně jednou za 2 hodiny a čím víckrát menší porce, tím lépe.
Variant je opravdu mnoho a zde více než jinde platí, že je potřeba to vyzkoušet. Někdo to trefí na první dobrou, někdo až na několikátý pokus.
Také se v průběhu života ať už vlivem statusu, změny zaměstnání, nových koníčků a podobně může styl stravování výrazně změnit a co Vám sedělo předtím, už sedět nebude.
V posledním půl roce jsem experimentoval s tím, jak si to nastavit. Zkoušel jsem standartní formu stravování a tou bylo jídlo 5x denně ve formě snídaně – malá svačina – oběd – malá svačina – večeře. Časově a energeticky rozdělené dle tabulky níže.
Přibližný čas konzumace | Energetické procentuální zastoupení | |
Snídaně | 7:00 | 25 % |
Svačina | 9:30 | 10% |
Oběd | 11:30 | 30% |
Svačina | 16:00 | 10% |
Večeře | 19:00 | 25% |
Narazil jsem však na dva problémy, které vedli k tomu, že jsem to nemohl udržitelně provozovat:
- Příliš brzká svačina – Vstávám sice mezi 6:30 a 7:00, ale tak brzo nemám chuť jíst a nedělalo mi to dobře
- Hlad mezi odpolední svačinou a večeří – Často se mi vstávalo, že po malé svačině jsem měl dost brzy hlad. Vedlo to k tomu, že jsem při návratu z práce luxoval co se dalo, od lednice až po skrýš ,,prasárniček”
Proběhla tedy úprava jak počtu jídel, tak posunutí snídaně. V současnosti se stravuji formou 4 jídla za den bez menších svačin a zároveň bez příliš velkých porcí ( to už mám vyzkoušeno z dříve, že po příliš velkých porcích jsem nepoužitelný). Vše nejlépe shrnuje následující tabulka:
Přibližný čas konzumace | Energetické procentuální zastoupení | |
Snídaně | 8:00 | 25 % |
Oběd | 11:30 | 30 % |
Svačina | 15:30 | 20 % |
Večeře | 19:00 | 25 % |
Tohle je v současnosti něco, co bez problému dokážu dodržovat a vyhovuje mi to. Zatím jsem na tom přibližně 4 měsíce.
Uvidím, jestli nastanou nějaký problémy a budu muset provést ještě nějakou korekci.