Makroživiny – přehled

Co jsou to makroživiny ? Jak je rozdělujeme a jaké jsou jejich energetické hodnoty ? Na to se zaměříme v následujícím článku.

V případě nalezení faktické, či pravopisné chyby mě prosím neváhejte kontaktovat.

Proč makroživiny ?

Možná Vás někdy napadlo, proč se nějakým typům živin řiká makroživiny a jiným zase mikroživiny. K vysvětlení se musíme podívat do řečtiny, kde macros = velký, micros = malý. Předpona zde značí, jaké množství dané látky potřebujeme příjmout pro správné fungování organismu.

Úloha makroživin v lidském těle

Hlavní a nejvíce známou úlohou makroživin je dodat tělu dostatečné množství energie pro pokrytí jeho energetických potřeb.

Co je však potřeba zdůraznit je to, že funkcí mají makroživiny v těle mnohem větší množství. Od metabolických, přes transportní až po například obranné funkce.

Další důležitou znalostí je to, že není sacharid jako sacharid, bílkovina jako bílkovina ani tuk jako tuk. Existuje spousta druhů o různých energetických hodnotách, nutričních kvalitách nebo třeba o prospěšnostech pro lidské tělo. O tom všem si však až povíme v článcích o jednotlivých makroživinách.

Jaké základní makroživiny rozlišujeme ?
  1. Bílkoviny
  2. Tuky
  3. Sacharidy
Jaké jsou průměrné energetické hodnoty makroživin ?

Důležité slovíčko je zde průměrné. Níže si totiž ukážeme pouze průměrné hodnoty. Reálné hodnoty se můžou lišit, ale to nás příliš nemusí trápit. Důvod si řekneme níže.

Do tabulky je přidán také ethanol, což je alkohol vyskytující se v alkoholických nápojích, který však pod makroživiny nespadá – je to pouze pro uvědomění. Průměrné hodnoty byly čerpány z [3].

MakroživinaEnergetická hodnota v kcal/gram
Bílkovina4,1
Tuk9,3
Sacharid4,1
Ethanol7,2
Tab 1 Průměrné energetické hodnoty pro různé makroživiny a alkohol

Důležité slovíčko je zde průměrné. Reálné hodnoty se mohou lišit. Proč to však pro potřeby běžného smrtelníka není potřebné řešit ? Hlavně v případě doporučované pestré stravy – hodně zdrojů sacharidu -> jednou více, jednou méně -> ve výsledku se budeme blížit průměrné hodnotě -> vystačíme si s průměrnými hodnotami, aniž bychom se dopustili větší chyby při počítání kalorického příjmu.

Zdroje, ze kterých bylo čerpáno na příspěvek a ověřovány fakta:

  1. ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
  2. KOHOUT, Pavel, Eduard HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK, ed. Klinická výživa. Praha: Galén, [2021]. ISBN 978-80-7492-555-9.
  3. KYSEL, Pavel. Výživa [online]. In: . 2019 [cit. 2022-08-04]. ISBN 978-80-88418-33-7. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/ekon/445/page00.html

Leave a Reply