Nestíháme, nepřiznivé podmínky, vítr a tak
- Jak mastné kyseliny dělíme ?
- Co je potřeba vědět o nasycených a nenasycených mastných kyselinách ?
- Jsou tuky nezbytné pro lidskou výživu ?
- Jaký poměr omega-6:omega-3 bychom měli mít pro největší zdravotní benefity?
- Jaká energie je uložena v tucích ?
- Jaké tuky jsou vhodné pro každodenní výživu ?
- Musíme se vyvarovat konzumaci nasycených mastných kyselin ?
- Zdroje použité na článek
Je nutné podotknout, že to co nás hlavně v tucích z hlediska výživy zajímá jsou tzv. mastné kyseliny. Proto budu psát převážně o nich.
Jak mastné kyseliny dělíme ?
Mastné kyseliny dělíme na nasycené a nenasycené. Nenasycené dále dělíme na mononasycené (můžeme znát pod zkratkou MUFA) a polynasycené (můžeme znát pod zkratkou PUFA).
Dalším dělením může být dle zdroje z kterého tuky příjmáme na rostlinné a živočišné.
Co je potřeba vědět o nasycených a nenasycených mastných kyselinách ?
Hlavní rozdíl pro výživu je ten, že nasycené mastné kyseliny nejsou esenciální. Vlastně je tedy až tak nepotřebujeme konzumovat. Naopak určité druhy nenasycených mastných kyselin jsou esenciální pro lidské tělo a musíme je příjmat ve stravě !
Jsou tuky nezbytné pro lidskou výživu ?
Jak již bylo řečeno výše, tak ano jsou. Avšak pouze některé. Konkrétně se jedná o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Úplně konkrétně jediné dvě kyseliny linolovou a linolenovou.
Jaký poměr omega-6:omega-3 bychom měli mít pro největší zdravotní benefity?
Ideální poměr pro obecnou populaci se uvádí 2:1. Maximálně by to však mělo být 5:1.
Jaká energie je uložena v tucích ?
1g tuku obsahuje přibližně 9 kcal, 37 kJ chcete-li.
Jaké tuky jsou vhodné pro každodenní výživu ?
Nejvhodnější jsou rostlinné tuky. Mají mnohem lepší poměr a obsah omega-3 a omega-6 kyselin než živočišné tuky.
Musíme se vyvarovat konzumaci nasycených mastných kyselin ?
Ne, nemusíme. Ale měli bychom se snažit redukovat jejich příjem. Již se naštěstí opouští od názoru, že jsou příčinou téměř každé civilizační nemoci. Nicméně jejich nadměrná konzumace má stále vliv na cholesterol a z důvodu vysoké energie se také uvádí jako jedna z příčin probíhající epidemie obezity.
Zdroje použité na článek
- ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
- KOHOUT, Pavel, Eduard HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK, ed. Klinická výživa. Praha: Galén, [2021]. ISBN 978-80-7492-555-9.
- KYSEL, Pavel. Výživa [online]. In: . 2019 [cit. 2022-11-22]. ISBN 978-80-88418-33-7. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/ekon/445/page00.html