Makroživiny – tuky

Co jsou to tuky ? Jak je dělíme a které nezbytně musíme příjmat ? To vše a více se dozvíte v článku.

Je nutné podotknout, že to co nás hlavně v tucích z hlediska výživy zajímá jsou tzv. mastné kyseliny. Proto budu psát převážně o nich.

Jak mastné kyseliny dělíme ?

Mastné kyseliny dělíme na nasycené a nenasycené. Nenasycené dále dělíme na mononasycené (můžeme znát pod zkratkou MUFA) a polynasycené (můžeme znát pod zkratkou PUFA).

Dalším dělením může být dle zdroje z kterého tuky příjmáme na rostlinné a živočišné.

Co je potřeba vědět o nasycených a nenasycených mastných kyselinách ?

Hlavní rozdíl pro výživu je ten, že nasycené mastné kyseliny nejsou esenciální. Vlastně je tedy až tak nepotřebujeme konzumovat. Naopak určité druhy nenasycených mastných kyselin jsou esenciální pro lidské tělo a musíme je příjmat ve stravě !

Jsou tuky nezbytné pro lidskou výživu ?

Jak již bylo řečeno výše, tak ano jsou. Avšak pouze některé. Konkrétně se jedná o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Úplně konkrétně jediné dvě kyseliny linolovou a linolenovou.

Jaký poměr omega-6:omega-3 bychom měli mít pro největší zdravotní benefity?

Ideální poměr pro obecnou populaci se uvádí 2:1. Maximálně by to však mělo být 5:1.

Jaká energie je uložena v tucích ?

1g tuku obsahuje přibližně 9 kcal, 37 kJ chcete-li.

Jaké tuky jsou vhodné pro každodenní výživu ?

Nejvhodnější jsou rostlinné tuky. Mají mnohem lepší poměr a obsah omega-3 a omega-6 kyselin než živočišné tuky.

Musíme se vyvarovat konzumaci nasycených mastných kyselin ?

Ne, nemusíme. Ale měli bychom se snažit redukovat jejich příjem. Již se naštěstí opouští od názoru, že jsou příčinou téměř každé civilizační nemoci. Nicméně jejich nadměrná konzumace má stále vliv na cholesterol a z důvodu vysoké energie se také uvádí jako jedna z příčin probíhající epidemie obezity.

Zdroje použité na článek
  1. ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
  2. KOHOUT, Pavel, Eduard HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK, ed. Klinická výživa. Praha: Galén, [2021]. ISBN 978-80-7492-555-9.
  3. KYSEL, Pavel. Výživa [online]. In: . 2019 [cit. 2022-11-22]. ISBN 978-80-88418-33-7. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/ekon/445/page00.html

Leave a Reply