Makroživiny – sacharidy

Jak sacharidy dělíme ?

Nejzákladnější dělení je na stravitelné (rozumíme plně stravitelné) a nestravitelné (rozumíme vůbec nestravitelné nebo jen z části stravitelné) sacharidy pro lidské tělo. Nestravitelné sacharidy pak budeme znát spíše pod názvem vláknina. Do stravitelných pak spadají jednoduché sacharidy – monosacharidy (např. glukóza), disacharidy(např. fruktóza) a část polysacharidů (např. škrob).

Další dělení bude podle velikosti sacharidu – tím myslíme, jak velký chuchvalec atomů obsahuje molekula sacharidu. Zde dělíme na jednoduché, dvojné (disacharidy) a složené (polysacharidy). Složené sacharidy často najdete i pod názvem komplexní.

Co je to glykemický index a glykemická nálož ?

Glykemický index nám určuje, jak rychle se nám uvolní po zkonzumování dané jednoduché cukry do krevního řečiště. Avšak je zde velké omezení při interpretování glykemického indexu a tou je, že to platí pouze, kdybychom danou potravinu zkonzumovali samotnou. A jelikož většinou jíme potraviny kombinovaně, glykemický index nám toho vlastně až tolik neřekne o tom, co se v těle bude dít. Další limitací je, že glykemický index nám vlastně neřiká nic o tom, o kolik se nám zvedne hladina cukru v krvi. O něco lepší ukazatel je glykemická nálož.

Glykemická nálož nám narozdíl od glykemického indexu zohledňuje i množství daného sacharidu v porci.

Jaká je energetická hodnota sacharidů ?

Energetická hodnota sacharidů je 17,1 kJ nebo 4,1 kcal.

Jaké jsou hlavní zdroje komplexních sacharidů ?

Mezi hlavní zdroje komplexních sacharidů patří především obiloviny, luštěniny nebo brambory.

Které sacharidy jsou z nutričnějšího hlediska vhodné ke každodenní konzumaci ?

Z nutričního hlediska jsou vhodné převážně komplexní sacharidy. Důvodů je hned několik. V potravinách obsahujících komplexní sacharidy se z pravidla vyskytuje řada dalších nutričně hodnotných látek. Dalším důvodem je, že trávení na jednoduché sacharidy trvá delší dobu a tím se tak do krve dostávají po delší dobu v menším množství. To má za důsledek to, že nás nasytí na delší dobu.

Jsou sacharidy nezbytnou součástí stravy ?

Sacharidy nejsou esenciální, tudíž by se dalo říct, že nejsou. Nicméně tělo je úzpusobeno na to, že sacharid je nejjednodušeji dostupný zdroj energie. Dále by se také mělo myslet na střevní mikrobiom, kde sacharidy ve formě vlákniny jsou potravou pro střevní bakterie – fungují zde jako tzv. prebiotika.

Kolik sacharidů se doporučuje denně konzumovat ?

Doporučované příjmy od mezinárodně uznávaných organizací

InstituceDoporučovaný příjem
EFSA45 – 60 % denního energetického příjmu [4]
USDA45 – 65 % [5]
FOPH45 – 55 % [6]
Zdroje

Z toho můžeme vyčíst, že ideál se bude pohybovat kolem 50% z celkového energetického příjmu.

  1. ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
  2. KOHOUT, Pavel, Eduard HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK, ed. Klinická výživa. Praha: Galén, [2021]. ISBN 978-80-7492-555-9.
  3. KYSEL, Pavel. Výživa [online]. In: . 2019 [cit. 2022-08-04]. ISBN 978-80-88418-33-7. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/ekon/445/page00.html
  4. https://health.gov/sites/default/files/2019-09/2015-2020_Dietary_Guidelines.pdf
  5. https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/nda100326#:~:text=The%20intake%20of%20total%20carbohydrates,for%20both%20adults%20and%20children.
  6. https://www.blv.admin.ch/dam/blv/en/dokumente/das-blv/organisation/kommissionen/eek/kohlenhydrate-in-der-ernaehrung/empfehlung-kohlenhydrate-ernaehrung.pdf.download.pdf/Empfehlungen_en.pdf

Leave a Reply