Nestíháme, nepřiznivé podmínky, vítr a tak
Co je to bílkovina ?
Bílkovina je jedna ze tří hlavních makroživin, které mají v lidské výživě nezastupitelnou roli.
Bílkovina je sloučenina různých aminokyselin, což jsou látky, které lidské tělo napřímo využívá pro různé funkce. Nejznamější jsou bezpochyby jako základní stavební jednotka lidských tkání.
K čemu slouží bílkoviny v lidském těle ?
Bílkoviny mají v těle 3 základní funkce, a to:
- Strukturární funkce – aminokyseliny jsou základní stavební jednotkou pro lidské ( všechny živočišné) tkáně
- Funkční funkce – podílí se metabolických, regulačních nebo obranných funkcích organismu
- Energetické – i bílkoviny nám v těle slouží jako energetická substance a část aminokyselin se spotřebuje čistě na energetické potřeby organismu
Jak bílkoviny dělíme ?
Bílkoviny můžeme dělit ze dvou hledisek.
Dle zdroje, ze kterého bílkovina pochází na živočišnou a rostlinnou bílkovinu.
Dle kvality bílkoviny na plnohodnotnou a neplnohodnotnou.
Je nezbytné příjmat bílkoviny ?
Ano, je to nezbytné. Bez bílkovin to zkrátka a dobře nepůjde. Část aminokyselin je totiž esenciální. Jinými slovy si je tělo neumí vytvořit a musíme je přijmout ve formě potravy.
Tím se dostáváme k velmi důležité informaci o bílkovině a tou je její plnohodnotnost.
Plnohodnotnost bílkoviny
Bílkovinu můžeme nazvat plnohodnotnou v takovém případě, jestliže obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. A takové bílkoviny jsou živočišného původu. Plnohodnotné bílkoviny tedy nalezneme v mase, mléku nebo vejcích.
Neplnohodnotné bílkoviny jsou pak rostlinného původu. Takové bílkoviny mají vždy jednu nebo více tzv. limitních aminokyselin. Jinak řečeno, nějaká esenciální aminokyselina je obsažena v nedostatečném množství a nebo není vůbec přítomna.
Kolik bílkovin příjmat ?
Zde je potřeba zabrousit do uznávaného mezinárodního zdroje a to EFSA, které nám říkají, že bychom měli příjmat v případě udržování váhy :
- 0,83 gramů bílkovin na kilogram váhy jako dospělý jedinec
- mezi 0,83 až 1,31 gramů bílkovin na kilogram váhy jako dítě nebo dospívající jedinec
Nutné podotknout, že výše uvedené neplatí pro těhotné ženy a kojící ženy. Doporučení se poté liší v případě nemocí, redukčních diet, nabíracích diet a podobně.
Jaké jsou hlavní zdroje bílkovin ?
Mezi hlavní zdroje bílkovin patří mléčné výrobky, maso, vejce či luštěniny.
Průměrné obsahy bílkovin klasických surovin jsou pro přehlednost shrnuty v následující tabulce.
Potravina | Průměrné množství bílkovin v gramech na 100 gramů |
---|---|
Vepřová panenka | 20,5 [1] |
Kuřecí prsa | 23 [1] |
Hovězí svíčková | 22 [1] |
Vejce | 6 [1] |
Eidam 30% | 28 [1] |
Sojové boby | 23 [5] |
Červená čočka | 23 [6] |
Zdroje, ze kterých bylo čerpáno na příspěvek a ověřovány fakta:
- ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
- KOHOUT, Pavel, Eduard HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK, ed. Klinická výživa. Praha: Galén, [2021]. ISBN 978-80-7492-555-9.
- KYSEL, Pavel. Výživa [online]. In: . 2019 [cit. 2022-08-04]. ISBN 978-80-88418-33-7. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/ekon/445/page00.html
- EFSA sets population reference intakes for protein. EFSA [online]. 2012 [cit. 2022-09-13]. Dostupné z: https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/120209
- https://www.grizly.cz/grizly-cocka-cervena-loupana-pulena-1000-g?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfWwUZDuOYJ3MM3yrswmJPBqZbDILDTHbZHoFFSTXWMHb806H7zKTxwaAse2EALw_wcB
- https://gymbeam.cz/tofu-gymbeam.html?gclid=Cj0KCQjwnbmaBhD-ARIsAGTPcfUOhz6HVDJjhaXH-pYRfPQpARZ5zjTpmue06kvWhHxer_ZTTL-dkI0aAiYHEALw_wcB#63664