Bazální metabolismus

V článku se zaměříme na definici bazálního metabolismu, zjistím proč je dobré ho znát a jak ho vypočítat
Definice bazálního metabolismu

Bazální metabolismus je definován jako energie nutná k udržení základních životních funkcí, ale také k zajištění tělesné teploty.1

Bazální metabolismus určujeme v jednotce kcal/den, případně kJ/den.

K čemu znát hodnotu bazální metabolismu ?

Bazální metabolismus je výchozí hodnota pro určování energetického výdeje člověka. Je to hodnota, nad kterou bychom se měli dostat přijmutou energií ať už redukujeme, udržujeme váhu či nabíráme.

Jak určit bazální metabolismus ?

Existuje několik způsobů jak určit bazální metabolismus. Ukážeme si dva, které mají vypovídající hodnotu a dá se z nich poměrně přesně vycházet.

A) Určení za pomocí nepřímé kalorimetrie

Nepřímá kalorimetrie je metoda na relativně přesné určení bazálního metabolismu – v současnosti nejvíc přesná, která se stává více a více dostupnou. Principem nepřímé kalorimetrie je poměr vdechovaného kyslíku a vydechovaného oxidu uhličitého, ze kterého se dá určit, kolik naše tělo v klidu pálí. I tato metoda má samozřejmě určité limitace, jelikož nikdo nedokáže být v úplném klidu, teplotu místnosti a podobně. Hodnota tak bude s největší pravděpodobností lehce vyšší než u skutečného bazálního metabolismu.

B) Určení za pomocí výpočtu

Nejpoužívanější a zároveň velmi přesný vzorec pro určení bazálního metabolismu je dle Harrise a Benedicta.

Výpočet je odlišný pro muže a ženy a níže si ukážeme jak vypočítat bazální metabolismus pro obě pohlaví.

    \[BM_{muži}=66,5 + 13,7*{hmotnost}+5*výška-6,76*věk\]

    \[BM_{ženy}=655 + 9,56*{hmotnost}+1,85*výška-4,68*věk\]

S tím, že

  • Váhu zadáváme v kilogramech
  • Výšku zadáváme v centimetrech
  • Věk zadáváme v letech

Pro orientaci a správnost výpočtu bude orientačně vycházet kalorický příjem pro ženy mezi 1500-2000 a pro muže mezi 1800-2300.

Zdroje, ze kterých bylo čerpáno na příspěvek:

  1. KYSEL, Pavel. Výživa [online]. In: . 2019 [cit. 2022-06-22]. ISBN 978-80-88418-33-7. Dostupné z: https://www.vovcr.cz/odz/ekon/445/page00.html
  2. ROUBÍK, Lukáš. Moderní výživa ve fitness a silových sportech. Praha: Erasport, [2018]. ISBN 978-80-905685-5-6.
  3. KOHOUT, Pavel, Eduard HAVEL, Martin MATĚJOVIČ a Michal ŠENKYŘÍK, ed. Klinická výživa. Praha: Galén, [2021]. ISBN 978-80-7492-555-9.

Leave a Reply